månadsarkiv: december 2018

En resa till Gran Canaria i december 2018

Den 8:e december 2018 reste XYL och jag till Puerto de Mogan på Gran Canaria. Som vanligt tog jag med min FT-817nd. Vi bodde på hotell Cordial Mogan Playa, några hundra meter upp i ravinen från byn. Det gick att förutse att radioläget inte var det bästa med höga berg runtomkring utom åt sydväst. Jag kontrollerade vilken takeoff-vinkel det var med hjälp av http://www.heywhatsthat.com/profiler.html och uppskattade den till 10 grader. Jag bedömde att det skulle vara möjligt att trots allt köra radio nedifrån botten på ravinen. Väl på plats uppmättes vinkeln till bergskammen till 35 grader åt väster och uppskattningsvis 60 grader åt öster. Mot Europa var vinkeln något lägre än 35 grader.

Det medhavda metspöet med 5 meters antenntråd monterades på balkongen i sydvästlig riktning och pekade uppåt i 45 grader. Som motvikt användes balkongens stålräcke. ATUn kunde anpassa antennen mellan 30 och 15 metersbanden.

Det visade sig att alla amatörband från 20 m och uppåt var helt tysta. Det fanns inte ens något atmosfäriskt brus.

Det var dock möjligt med kontakter dagligen med Europa på 30 och 40 m från en timme före solnedgången i cirka 20 minuter. Vid tillfället var det från ca 1710 till 1730 lokal tid och lika med GMT. Solnedgången var ca kl 1810. Det visar att strålningsvinkeln vid det tillfället är var extra hög. Signalerna kom troligen med en vinkel på 30 grader över horisonten eller mer. En mycket bra indikator var den tyska väderstationen på 10100 kHz. Den gick från S0 på mätaren till S8 under några minuter för att sedan snabbt falla tillbaka igen.

För att kunna köra 40 m anslöts en 5 meter lång förlängning av antenntråden från spetsen av spöet tillbaka till andra änden av balkongen. Det blev en ganska spetsig vinkel, men anpassades lätt med hjälp av ATUn på 40, 30 och 20m.

Något DX kördes aldrig, men det hördes ofta PY-stationer vilka dock inte var så starka.