Monthly Archives: September 2016

Antennarbeten

2016-09-07

Tänkte prova 30m-tillsatsen för min A3WS. Den har legat och väntat i garaget i kanske 15 år. Filosofin har varit att passa på och montera den när det uppstod ett problem på beamen och jag skulle bli tvungen att ta ned den. Nu har ett fästband som hållit koaxen mot bommen gått av. Dags att agera.

Det visade sig bli ett större jobb än vad jag trott. För att kunna ta ned WARC-beamen måste jag ta ned min dipol för 40m och min trebandare FB-53. Jag tillverkade en linbana enligt tips på nätet. Det visade sig vara lättare sagt än gjort att få ned antennerna. Allting trasslar sig med allting och det som ska fungera i teorin har allvarliga brister när det kommer till verkligheten.

Idag har jag i alla fall fått ned 7 MHz-dipolen och FB-53an. Återstår A3WS.

2016-10-24

Efter ett par veckor sitter alla antenner på plats. 30-meterstillsatsen på WARC-beamen går förträffligt. 25 meters höjd verkar passa den bra.

FB-53an har sänkts i frekvens på 20 meter till 14070 kHz. I original ligger den på 14225 kHz. Det förbättrade SWR och F/B-förhållandet på CW-delen. Dessutom monterades 3 cm långa pinnar före trappsen på den närmsta 10/15-metersreflektorn för att försöka förbättra F/B-förhållandet på CW-delen på 10 meter, men det verkar inte ha haft någon större efekt.

Inför lågbandssäsongen har en 160-metersdipol hängts upp och ett parasitiskt element har satts parallellt med befintlig Invvee-dipol. Den antingen direktor eller reflektor genom att ändra längde ett par meter. Riktningarna är SV eller NO. Dessutom finns en inverted vee-dipol med bredsidan NV/SO.