Historien om en termostat

Jag har i flera år plågats av en kraftig störning på kortvågsbanden under ”eldningssäsongen”. I början trodde jag att det var ett oljeeldningsaggregat, men när alla grannar slutat med oljeeldning var det troligaste en trasig termostat i ett värmeelement. Jag hoppades att termostaten skulle ge upp, men i stället blev störningen allt långvarigare. Nu i vinter har den vid nollgradig utetemperatur kommit på var 5:e minut och varat i upp till en minut.

Jag har tidigare försökt pejla störningen på mellanvågen med en batteriradio med ferritantenn, men störningen har varit alltför spridd i det luftburna distributionsnätet.

Med en riktig magnetisk loop och pejling med FT-817 på 14 MHz kunde störningen lokaliseras till någon av tre fastigheter.

Efter detta anslöts en två meter lång Yagi för 70 cm till FT-817 och då kunde det konstateras att störningen kom från ett garage på en av fastigheterna. Avståndet från mina antenner var 150 meter.

Det visade sig vara en 5 kW Byggfläkt ”Aslut” från Jula, artikelnummer 411032.

Vid kontakt med Jula skulle man försöka få fram en ny termostat. Efter några veckor offererade man en begagnad termostat. Eftersom risken var stor att den också hade problem införskaffades i stället en 5 kW fläkt från Biltema. Prov visade att den var störningsfri.