En resa till EA8 år 2016

Radio från ön La Palma, som är en av Kanarieöarna, i december 2016.

Avresa från Stockholm den 2:a december tidigt på morgonen. Rum med ”havsutsikt” var bokat på hotell Sol La Palma i Puerto Naos. Några dagar före avresa skickade jag ett mejl till hotellet där jag, av vissa orsaker, önskade ett rum i norrläge så högt som möjligt. När vi checkade in hade man inte sett något mejl och när vi kom till rummet var utsikten ut mot havet, men i en smal sektor rakt åt söder. Rummet var beläget på tredje våningen av fem.

Efter övertalning skulle vi efter ett par dagar få ett rum mot norr på femte våningen. Det hade ett mycket bra läge för kommunikation mellan 210 grader över nordväst till 360 grader rakt norrut. Mot Europa var det dels en del av huskroppen i vägen och efter 500 meter var det en flera hundra meter lodrät bergssida. Balkongen hade räcke med en ram av rostfritt stål.

Medhavd utrustning bestod av en FT-817ND, en autotuner Z817 från LDG, ett litet nätaggregat, en manipulator tillverkad av kopparfolielaminat. Antennen var drygt 5 meter koppartråd längs ett hopskjutbart fiskespö, ett par motvikter och en kort ledning med en kraftig batteriklämma. För bästa SWR på 20m hade jordlinan en kapacitans i serie. En förlängning av spöt utgjordes av ett delat kvastskaft av tunnväggigt stål.

Radioaktiviteten begränsades till kvällstid på grund av olika utflykter på dagarna.

Vid första testen den 4:e december visade sig autotunern inte fungera korrekt. Det visade sig att batterierna hade laddats ur. Troligen beroende på att Tune-knappen hade blivit intryckt vid transporten i resväskan. Första kvällen kördes utan tuner. Det fungerade eftersom SWR på 20m inte var så högt. Spöt monterades mot räcket och pekade mot nordväst och lutade uppåt med 45 grader. Detta för att  försöka nå Sverige. SK0CC och SM0DDK hördes på 20m med svaga signaler. Klockan var 1745z och bandet hade stängt i Sverige. En kvart senare kördes i stället W3PV på 20m.

Den 5:e december flyttades antennen och pekade nu mot sydväst men vi var så sent tillbaka till hotellet så konditionerna på 20m hade gått ned så att jag inte nådde USA på 20m. Jag nådde inte heller fram på 30m med 20m-antennen.

Den 6:e var vi tillbaka så pass tidigt att ett QSO kördes med F6IJU på 20m klockan 16.55z. Bra signalstyrka trots flera hundra meter hög bergsvägg i vägen. Med två F2-hopp blir strålningsvinkeln så hög som 21 grader vilket skulle klara bergskanten precis. Klockan 17.30z kördes SM0DDK på 30m med 20-metersantennen. Senare kördes några stationer i nordamerika och Karibien med mycket goda signalstyrkor åt båda håll. Bra spottar från Reverse Beacon stationer:

revbeacondec6

Den 7:e december förlängdes antennen med 2,5 meter för att förbättra verkningsgraden på 30m:

antenn-puerto-naos-001

Med hjälp av ATUn fungerade den även utmärkt på 20m.

Fina signaler till Nordamerika. Bland annat med VE2PID som körde 5W, men använde sin Yagi på 20 meters höjd.

Kvällen avslutades klockan 2148z med ett 30m-QSO med AA4V, med rapporten 599/579.

rev-beacon-spots2

Sista kvällen den 8:e december kördes bara VP5/W5CW på 30m klockan 20.44z.

Shacket:

dsc_0395

Utsikt från balkongen åt nordväst:

dsc_0394

Det kan konstateras att konditionerna var sämre än vid resan till Tenriffa år 2014. Framför allt stängde 20m och uppåt i frekvens flera timmar tidigare nu än då.